Правят те ши**н идиот

"Не разбираш ли, че главната цел на новговор е да ограничи мисълта? Накрая ще направим мисълта практически невъзможна, защото няма да има думи, с които да се изрази. Всяко понятие, което изобщо ще е необходимо, ще се изразява само с една дума съ

2010-03-10 09:48:46
Правят те ши**н идиот
"Не разбираш ли, че главната цел на новговор е да ограничи мисълта? Накрая ще направим мисълта практически невъзможна, защото няма да има думи, с които да се изрази. Всяко понятие, което изобщо ще е необходимо, ще се изразява само с една дума със строго определено значение, а всички допълнителни значения ще бъдат заличени и забравени. Процесът ще продължи още дълго, след като нас с теб няма да ни има. С всяка година думите ще стават все по-малко и обхватът на съзнанието постоянно ще се стеснява. Революцията ще е пълна, когато езикът стане съвършен.

До 2050 година, а може и по-рано, старговор ще е изчезнал напълно. Ще бъде унищожена цялата литература на миналото. Чосър, Шекспир, Милтън, Байрон — ще съществуват единствено изданията им на новговор и те не само ще са променени, а и напълно противоположни на онова, което са били. Целият процес на мислене ще е различен. Фактически няма да има мислене, както го разбираме сега. Правоверността не означава мислене, а липсата на необходимост от мислене. Правоверността е безсъзнателност."

Това е текст писан преди 60 години. Това е пророчество, направено от Джордж Оруел, което за съжаление е на път да се случи. Според последното изследване тинейджърите ползват 800 думи на ден. За сравнение в българския език има над 200 000 думи (без специалните термини и чуждиците по данни на БАН). Интересното при нас, е че информацията относно езика ни така се манипулира, че дори изглежда че езика ни се обогатява. Наскоро бе оповестено, че в Българския език има
над 5000 нови думи. Всъщност това са предимно навлезлите от Интернет и чуждиците нови думи. Те често дублират други думи или заменят няколко други думи.

Като капак на всичко в Българските учебници се готви ОПРОСТЯВАНЕ на материала. Редица ученици споделиха, че "по-простичко е по-добре за да го разбират всички" и разбира се Министърът на образованието пое инициативата да опрости учебниците, за да са по-достъпни за учениците.

Това, което в момента се случва в България, а и по цял свят е създаването на новговор. Език, който е максимално опростен. Език, който има за цел да опрости и ограничи начина, по който мислим, начина по който се изразяваме, начина по който мислим. Каква е целта се питате вие - много просто - простите хора се управляват много по-лесно.

Ще станем ли жертва на новговора? Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия